Nyomtatott vagy elektronikus sajtó? Mindkettő jó!

Mai felgyorsult világunkban fontos, hogy tájékozódjunk folyamatosan a körülöttünk történő eseményekről, az új lehetőségekről és mindenről. A technikának köszönhetően ez már nem is olyan nehéz. Sokan az internetet böngészik, ott olvassák a híreket, de vannak, akik a nyomtatott sajtót, az újságot választják. Mindkettő előnyös természetesen. Mikor a metrón, vagy villamoson utazok, és mellettem valaki újságot olvas, én is be szoktam csatlakozni. Na persze nem úgy, hogy elkérem tőle, vagy arcátlanul odatolakodok. Csak szépen, diszkréten, távolról. Nehogy baj legyen.

ausztriai állás

A múltkor a munkahelyemen valaki ott hagyott egy újságot az asztalomon, és én időtöltés végett beleolvastam. Akkor épp nem volt dolgom. Ráakadtam az álláshirdetésekre. Itt el is időztem, nem véletlen, hisz többször elgondolkodtam a váltáson. Nem mintha borzalmas lenne a munkahelyem, de ideje lenne továbblépni. Meg is pillantottam egy ausztriai állást. Nem volt valami jó. De ekkor felmentem az internetre, ahol kerestem még többet. Rá is akadtam egy honlapra, ami ausztriai állásokkal foglalkozik.

Nem úgy foglalkozik vele, hogy össze vannak gyűjtve az álláshirdetések, hanem ez egy olyan álláskereső, ami segít munkát találni Ausztriában. Pályázni kell és ennyi. Jó, majdnem ennyi. Miután valaki pályázott, sikeresen meg kell felelnie a német nyelvű interjún, ezzel tesztelve van, hogy a nyelvtudása minimum a megértetés szintjén van. Ezután segítenek elkészíteni az önéletrajzot és motivációs levelet németül, majd el is küldik azt. Érdekes. Tehát nem a pályázó keres az állásajánlatok között, hanem majd a munkaadó fogja megkeresni az ajánlattal. Ez sok időt megspórol. Ha megvan a munka, lehet kiköltözni, akár 1-2 héten belül is. Kint már nincs más dolga az embernek, mint dolgozni. Ha véletlenül nem lenne elégedett a munkakörülményekkel, akkor sem kell kétségbeesni, mert a Tiroli csapata segít új munkát találni kint. Azt hiszem engem ezzel nyertek meg teljesen. Így nem kerül senki olyan kiszolgáltatott helyzetbe, hogy tűrnie kelljen a rossz főnök emberhez nem méltó bánásmódját, vagy esetleg az olyan feladatokat elvégezni, amik egyébként egyáltalán nem az ő munkakörébe tartoznának. És még borzalmasak is. Volt tapasztalatom ilyen helyen itt Magyarországon. Csak rövid ideig, szerencsére hamar tudtam váltani, de vannak, akik kevésbé szerencsések, és nem tudják otthagyni. Ha ez valakivel külföldön esik meg, az igazán rossz. Sokan hazajönnek ilyenkor, rossz élményekkel, és többet nem is biztos, hogy megpróbálnak Ausztriában dolgozni. Pedig az volt az álmuk.

Szóval a lényeg, hogy a Tirolival ezek elkerülhetőek. Szerintem nagyon megéri a befektetést. Csak abban nem vagyok biztos, hogy Ausztriába akarok-e menni. A nyelvtudásomon lenne mit csiszolni. De ha ez nem lenne probléma, már talán holnap jelentkeznék. Inkább beiratkozok egy német tanfolyamra. És majd utána megint szóba jöhet egy ausztriai állás.