Hogyan tartsd a kutyád egy pesti lakásban – 3 tanács a kutya gazdiknak

Régen el se lehetett képzelni, hogy egy állat bejöjjön a házba, a kis kedvenceknek odakint volt a helyük, a kertben. Mára nagyot változott a felfogás az állattartás tekintetében. Ma már a kutya, macska sok esetben családtag és a gazdik jó szívvel osztják meg otthonukat négylábú barátaikkal. Most 3 olyan tippet olvashatsz cikkünkben, melyek megkönnyítik az együttélést a lakásban, eb és gazdája számára egyaránt.

Legyen saját helye

Fontos, hogy a blöki jól érezze magát a négy fal között ezért mindenképp gondoskodj róla, hogy legyen egy hely ami az övé, és ahol szeret lenni. Ez lehet egy kis pokróc, vagy egy szőnyeg, a lényeg, hogy szeresse, nem mindig a legdrágább, legextrább, boltban fellelhető kutyafekhelyek válnak be hosszútávon.

Elégítsd ki a mozgásigényét

Akik az ebek lakásban tartása ellen vannak, sokszor azt hozzák fel érvként, hogy egy apró otthonban nem fogja tudni a rendesen kimozogni magát, szükséges a kert, ahol szabadon szaladgálhat, és levezetheti az energiáit. Egyrészről van az állításban igazság, de ez korántsem akkora akadály, mint az elsőre tűnhet. Vannak olyan fajták akiknek egyáltalán nem nagy a mozgásigényük és bőven elég számukra a napi két kisebb séta. Azon házőrzők számára pedig, akiknek több mozgásra van szükségük, remek lehetőség egy-egy nagyobb séta a gazdival, ami lehet, hogy kényelmetlennek tűnik, de a gazdi egészségének is kifejezetten hasznos.

A napi két séta viszont minden négylábú számára kötelező, ugyanis a kisebb nagyobb dolgukat is ezalatt intézik el. Reggel és este vidd el sétálni, ez szuper napindító és naplezáró rutinná válhat.

A kutya legyen tanítva

Ahogy nincs rossz gyerek, úgy nincs rossz kutya sem. Minden csak nevelés és tanítás kérdése. Nem kell kutyaiskolába járni, ha nincs rá igényetek, de az alapvető szabályokra minden kutyulit meg lehet és kell is tanítani. A társasház, lakóközösség írott és íratlan szabályainak betartása a gazdi felelőssége. Gondoskodj róla, hogy négylábú barátod ne zavarja felesleges ugatással a szomszédokat.

kutya

Ha szeretnéd még kutyabaráttá tenni a lakásod, dobd fel egy gyönyörű kutya portré vagy macska portré elhelyezésével. Vagy szerezz be magadnak egy személyre szabott, kisállat portréval ellátott bögrét. Ajándéknak is tökéletes, a MancsDekornál minden termék jó választás egy igazi gazdi számára!

Ha érdekelnek még hasznos tippek és tanácsok, olvasd el korábbi bejegyzésinket itt.