Számlázás, KATA, vállalkozás 2021

2021 Január 1-től változnak a KATA vállalkozásforma adózási szabályai, amiről a NAV oldalán folyamatosan tájékoztatást kaphatunk. Rengeteg változás történik, érdemes könyvelővel és/vagy adószakértővel konzultálni minderről. Éppen ezért még fontosabb, hogy az online számlázó programban naprakész legyen minden vállalkozás a pénzügyeit illetően.

Milyen online számlázó programot válasszunk?

A pénzügyek pontos nyomon követéséhez nagy segítségre vannak a különféle online számlázóprogramok.

Elérhető a NAV online számlázó programja is, amely ingyenes. Sajnos néhány funkciót ez a program (még) nem tud, amely főleg webshopok esetén szükséges többek közt automatikus számlázás esetén. Megoldást jelenthet másik kettő számlázó program, amely Magyarországon erős versenytársai egymásnak. Érdemes megtekinteni egy összefoglalót, amely a Billingo vagy számlázz.hu online programokat hasonlítja össze.

Ha weboldal készítés vagy webshop készítés előtt állunk, fontos lépés a számázóprogram kiválasztása, mivel már ennek megfelelően kell beszerezni a megfelelő pluginokat és elindítani a regisztrációkat, kártyás fizetést, stb. Míg az online számlázó programoknál 5 perc a regisztráció, egy kártyás fizetésnél napok vagy akár hetek is lehetnek, amíg a hivatalos dokumentumokat elfogadják és engedélyezik a bankkártya elfogadó helyet.

Sok a pro és kontra mindegyik oldalon, nagyon mellé lőni nem lehet, de jobb, ha bölcs döntést tudunk hozni megismerve az előnyöket és hátrányokat. Éppen ezért könyvelő és adószakértő mellett a weboldal készítő kivitelezővel is érdemes előre egyeztetni, mielőtt online vállalkozást indítunk.

Extra tipp: Érdemes beszerezni egy évtervező naptárat, amiben hónapokra osztva tudunk tervezni kampányokat és bevételeket is.

Sikeres vállalkozást indítást kívánunk!