5 hasznos tipp, hogy a home-office-ban is hatékony legyél

Vigyázz mit kívánsz, mert a végén még teljesül! Valami ilyesmi történhetett múlt évben, mikor ami eddig csak álom volt, az otthoni kényelmes munkavégzés, hirtelen valósággá vált. Nincs több felesleges, időrabló utazás, idegesítő kollégák, igaz, a jófejek is eltűntek… Aztán sok más apró részlet, amitől az iroda, iroda volt, az otthon pedig otthon, hamarosan új értelmet nyert. Így rövid időn belül kiderült, lehet nem is olyan álomszerű ez az új helyzet. 

Viszont van jó hír! Ha nem is mindenki számára a home-office a legalkalmasabb munkavégzési forma, igenis lehet hatékony és mindenképp érdemes kihasználni az összes előnyét. Íme ehhez 5 segítő tipp. 

1/ Home-office Környezet 

Igen, megválaszolni az üzeneteket, valószínű az ágyból a legkényelmesebb, de semmiképp sem a legproduktívabb. Különíts el magadnak egy “dolgozó” részt a lakásban. Ez lehet egy egész szoba,  egy sarok, vagy akár az étkezőasztal egyik oldala. Mindenkinek más lehetőségei vannak. De mindenképp legyen egy hely, amit kinevezel munkaterületnek. Fontos, hogy kényelmes legyen, hiszen a napod nagy részét ott fogod tölteni, mégse a kényelem legyen az elsődleges szempont a helyszín megválasztásakor. Próbálj meg minden olyan tárgyat, eszközt, amire a munkád során szükséged van, elhelyezni ott, legyenek egy helyen, hogy napközben már ne kelljen keresgélned semmit. Amikor dolgozol, azt ezen a helyen tedd és amikor szünetet tartasz, hagyd ott egy picit. Ez a helyszínváltás segíteni fog, az időd kézben tartásában is. 

2/ A dolgozó 

Azaz te magad. Ne pizsamában told végig a napot, kócosan, mondván ‘’itthonra jó lesz’’. Próbáld meg visszahozni azt a rutint, amit korábban követtél. Szerencsére ma már számos lehetőség áll a rendelkezésünkre, nem kell a kényelmes viseletről lemondani ahhoz, hogy jól nézzünk ki. Itt van példának az Ecowear prémium minőségű kezeslábas kínálata, melyből fiúk-lányok egyaránt megtalálják a nekik legmegfelelőbb otthoni ‘’munkaruhát’’. A kényelem garantált és nem kell ruháért kapkodnod, ha éppen egy kolléga hív zoom-on. Hab a tortán, hogy környezetbarát. 

3/ Időbeosztás 

Ez tűnik a legkézenfekvőbbnek, mégis itt tud elcsúszni minden. Tervezd meg előre a napod! Ehhez kezdésnek készíts egy ‘’sürgős-nem sürgős’’, ‘’fontos-nem fontos’’ táblázatot, ami segít priorizálni a feladataidat. Ha ez megvan,már sokkal könnyebb lesz ezeket listába rendezni, és a napodba illeszteni. Használj heti, és havi tervezőket.Ezután igyekezz következetesnek lenni. Fontos a rugalmasság, de amit egyszer alaposan végiggondoltál, megterveztél, attól csak szükség esetén térj el.

4/ Célok kitűzése 

Állíts fel magadnak célokat. legyenek hosszútávú célok, de bátran tűzz ki magadnak napi, vagy heti célokat, legyen mit ünnepelni amikor eléred azokat. 

5/ Feltöltődés 

Talán erre gondolnak a legkevesebben, ha munkáról van szó. Pedig ahhoz, hogy hatékonyan tudd végezni a munkád, fontos, hogy fel legyél töltődve. Amikor csak megoldható, munka után iktass be magadnak olyan szociális tevékenységeket, ahol ki tudsz kapcsolódni. Sajnos, itt is megcsappantak a lehetőségek, de már egy séta a szabadban is sokat tesz a mentális egészségünkért. Jön a tavasz, itt a jó idő, tessék kihasználni!