Városi napenergia

Pesti sétáim alkalmával szerencsére egyre gyakrabban látok napelemet felszerelve. Változatos helyeken, házak, irodaházak tetején is egyre több jelenik meg. Ami nekem hiányzik, az a panelházak, bérházak napelemes panelekkel felszerelt látványa. Tudom, hogy az indulóban lévő folyamat nagyon pozitív, és a napelemes rendszerek árak tekintetében sem kiemelkedően magasak, amennyiben családi házakról van szó. Egy-egy irodaházban is viszonylag egyszerűen kivitelezhető a megújuló energiaforrás használata: az ott székelő cégek számára a beruházás egyszerűbb (a tőke mozgatására gondolok), és marketing szempontjából is épületes, hiszen környezettudatosan gondolkodó fiatalként szinte automatikusan rokonszenv ébred bennem egy hasonlóan gondolkodó cég iránt. Tehát akikről eddig beszéltem, azok előtt viszonylag egyenes út vezet a probléma megoldásához.

Azonban panelban lakó emberként például már korántsem ennyire egyszerű a helyzet. Nem elég a szándék, sem a tőke ahhoz, hogy megvalósítsam környezetvédelmi törekvéseimet, pláne akkor, ha az első emeleten lakom. A másik probléma a beruházás mértéke: akkora tőkére van szüksége a lakóközösségnek egy ilyen lépéshez, ami szinte biztosan nem áll rendelkezésre.

Van ötletem a probléma kiküszöbölésére, de ez csak elméleti eszmefuttatás, mondhatni vágyálom. Szerintem az állam részéről kellene érkeznie a segítségnek. Ha például támogatást biztosítanának azon lakóközösségek számára, akik szeretnék megejteni a beruházást, az egy jó kezdet lehetne. Ez még mindig nem az ideális, mérföldekre lennénk még így is az USA-tól, ahol törvényileg szabályozva van a napelemes rendszerek létesítésének folyamata, ahogyan az egy korábbi cikkben olvasható.

De mivel Magyarországon az alsó középosztály számára még mindig magasak a napelemes rendszer árak, a pénz, mint támogatási eszköz megfelelő motivációt biztosíthatna. Amennyiben a beruházás egy részét kifizetné az állam, egy másik részére pedig kamatmentes hitelt lehetne felvenni, akkor máris reálissá, elérhetővé válik a napenergia egy egész lakóközösség számára: ha csak az összeg egyharmadát kellene azonnal kifizetni, a részletfizetés már megoldható lenne, hiszen ez a kiadás a kieső villanyszámla helyére pont „beilleszthető”.

Persze ezek csak egy elvakult környezetvédő légből kapott ötletei, amik megvalósításához előzetes tervek, kutatások és szakemberek munkája szükséges. De megnyugtató lenne, ha az emberek látnák, hogy az állam a környezetvédelmi kérdésekre is megoldást keres, a polgárokat motiválja, érdekeltté teszi a környezettudatos életmód felvételében.

Így most csak abban reménykedem, hogy ha 20 év múlva Pesten sétálok, már minden épület tetején ott lesz a napelemes rendszer.