AZ ÉVEK ÓTA FENNÁLLÓ ÁLTALÁNOS HÍR: A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS. A LEHETSÉGES MEGOLDÁS A PROBLÉMÁRA: NAPELEMES RENDSZEREK!

Vannak olyan hírek, amik csak rövid ideig aktuálisak, illetve olyanok is, amik sajnos hosszú időn át, szinte örökérvényűnek számítanak. Rövid ideig érvényes hírnek számít az, amikor például a híradóban, vagy egy honlapon arról írnak, hogy baleset volt valahol, vagy le van zárva egy út, de még az is ebbe a kategóriába sorolható, mikor egy országban mondjuk parlamenti választások vannak, hiszen azoknál is lehet tudni, hogy mikor lesz vége.

Ami viszont örök érvényű hírnek számít manapság, mert sajnos nem lehet tudni, hogy mikor lesz vége, ha vége lesz egyáltalán, az a globális felmelegedés. Annak ellenére, hogy nagyon sokan tagadják, vagy csak nem akarják elfogadni a létezését, én fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy ez egy komoly probléma a mai világban, amivel nagyon fontos lenne foglalkozni.

Szerencsére rengeteg kiváló szakember létezik szerte a világon, akik próbálnak megoldást találni erre a súlyos problémára, és általánosan elmondhatjuk azt, hogy a megoldást szinte mindenki a megújuló energiák használatában látja. Az egyik legnépszerűbb, és az én személyes kedvencem a napelemes rendszerek. Miért? Mert ez már egy nagyon fejlett technológia, ami hosszú évtizedek óta bizonyítja, hogy valójában működőképes, arról nem is beszélve, hogy már a hazánkban is egyre népszerűbbek a napelemes rendszerek.

Ha az ember tesz egy sétát a környéken, akár pesten, akár az ország bármely pontján, egy idő után bele fog botlani legalább egy olyan házba, amelynek a tetején napelemek vannak. Mindig megörülök neki, ha ilyen házat látok és valamiért el is kezdek szimpatizálni azokkal az emberekkel, akik abban a házban laknak, mert úgy gondolom, hogy biztos környezettudatosak, szóval van bennünk valami közös.

Én magam is tervezem már egy ideje, hogy a házam áramellátását napelemes rendszerre bízzam, de egyelőre még nem állt módomban meglépni ezt a nagy lépést. Szerencsére ami késik, nem múlik, szóval az elkövetkezendő öt évben biztos belevágunk majd a párommal, amint sikerül annyi pénzt összespórolnunk, hogy megengedhessük magunknak.

A hírekre visszatérve, kedves olvasók, találkoztam már olyan külföldi cikkekkel, legfőképpen az USA-ból, amikben arról írtak, hogy az Egyesült Államok bizonyos városaiban és régióiban rendeletet hoztak a napelemes rendszerek kötelező telepítéséről. Ha jól emlékszem, San Franciscóban már több éve érvényben van egy olyan törvény, miszerint minden újépítésű ház tetejének valahány százalékát napelemekkel kell borítani. Jó azt látni, hogy egyes országok és városok ennyire a szívükön viselik a környezet védelmét, és ösztönözik a polgáraikat arra, hogy ők is tegyenek így.

Úgy gondolom, hogyha ez a tendencia a jövőben is fenn fog állni, illetve fejlődni, hiszen valamiért úgy érzem, hogy egyre több kormány fog bevezetni hasonló törvényeket, akkor egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy csökkentsük a káros anyag kibocsátást és hozzájárulunk ahhoz, hogy a bolygónk, a Föld, minél hosszabb távon egy élhet, jó hely maradhasson.

Kíváncsi leszek, hogy Magyarországon, vagy akár csak Budapesten lesz-e valaha ilyen szabályozás, ami támogatja a lakosság tisztaenergia felhasználását. Habár divatos dolog azt mondani, hogy ez az ország mindenben el van maradva és képtelen felzárkózni a „nyugathoz”, de én hiszek abban, hogy ezekben a fontos kérdésekben náluk is hamarosan komoly fejlemények lesznek. Ha valaha törvényt hoznak itthon arról, hogy az újépítésű házakra kötelezően fenntartható energiaforrásokat kell telepíteni, akkor én biztos írni fogok róla.

Ti is fontosnak tartjátok a környezetvédelmet? Van olyan ismerősötök, vagy akár ti magatok, akik napelemes rendszerrel rendelkeznek? Remélem mindkét válaszra, vagy legalább csak egyikre igent válaszoltatok, mert hiszek abban, hogy a legkisebb is számít, és igenis egy fecske is képes nyarat csinálni, hogyha a környezetvédelemről van szó.