Nem mindenki akar pesti lenni, avagy keressünk eladó lakást Nyíregyházán

Nemrég összefutottam egy barátnőmmel, aki hosszasan ecsetelte, milyen céljai vannak, s milyen érzések, gondolatok élnek most benne ezzel kapcsolatosan. Három évvel ezelőtt költözött Budapestre, azóta az ötödik albérletben fordul meg. Szerette mindegyiket, minden esetben a tulajdonos valamilyen változtatása ösztökélte a távozásra. Volt olyan eset, hogy a bérleti díjat a harmadával emelték, míg máskor nemes egyszerűséggel eladták a kérdéses ingatlant.

Azt mondta, úgy érzi, kötődésre vágyik, amit igazából egy saját lakás adhatna meg neki. Arról letett, hogy ezt Budapesten találja meg, mert sajnos az anyagi lehetőségei ezt nem engedik. Kérdeztem, milyen területe van az országnak, ahol vannak személyes kapcsolatai, kötődései. Elmondta, hogy az egyik gyermekkori barátnője, akit én nem ismerek, Nyíregyházára ment férjhez, s amúgy neki magának Borsod megyében vannak rokonai, így a Kelet-Magyarország területén lévő települések jöhetnek szóba. Azt mondta, a nagyvárosi környezettől nem akarna megválni, így javaslatomra a következőt pötyögte be a telefonjába: eladó lakás Nyíregyháza.

Talált is egy kiváló oldalt, ahol több lehetőség közül is lehetett választani azokon a kritériumokon belül, melyeket előzetesen megadott az oldal saját keresőjén belül. Volt több eladó lakás Nyíregyháza külső részein is, de ő szeretett volna inkább a központban nézelődni. A számára megfelelő árkategóriát főleg panelek képviselték, így ezeket tekintettük át aprólékosan. Nincs szerintem gond a panellel, megvan ennek is a maga előnye, s hátránya egyaránt, mint mindennek.

Találtunk egy nagyon ígéretes lehetőséget, mely árát tekintve sem volt elszállt, elosztása pedig egyenesen tökéletes volt, egy nappalival s két félszobával bírt, épp olyan volt tehát, amit a barátnőm szeretett volna. Ennek ellenére nem volt óriási az alapterülete, ami, valljuk be, a rezsi szempontjából nem semleges dolog – ahogyan a nyílászáró kérdése sem.

Szerencsére e tekintetben is minden igénynek megfelelt az ingatlan, ezért a tanácsomra, bár kissé tétova volt, felhívta a hirdetésben megadott elérhetőséget. Vannak olyan típusú emberek, akik nehezen szánják rá magukat a lépésre, kell nekik a noszogatás. Még szerencse, hogy ott voltam neki én.

Az eladó nagyon szimpatikusnak bizonyult, de közölte, aznap már vár egy érdeklődőt, ha nem viszik el a lakást, akkor visszahívja a barátnőmet. Nagyon vártuk a fejleményeket, s vegyes érzésekkel nyugtáztuk aztán, hogy a nem kelt el a lakás. Egyrészt örültünk, másrészt azért elgondolkodtunk, talán lehet valami olyan baja az ingatlannak, ami miatt nem nyerte el a tetszését a másik érdeklődőnek. De végül is van számos eladó lakás Nyíregyháza minden pontján, talán egy másik jobban tetszett neki. Végül is vesztenivalója nem lévén a barátnőm is elment megtekinteni a lakást, ami az elmondása szerint nagyon jó állapotban van, némi saját ízlésre szabás után azonnal költözhető. Azt mondta, döntött, s elindítja a vásárlás folyamatát. Szerintem remekül döntött.